Intervisiedagen voor mensen die actief zijn in het bevrijdingspastoraat:

  • 12 januari 2021 ivm lockdown
  • dinsdag 23 maart 2021

Deze dagen worden gegeven in Goudriaan of Zwijndrecht (afhankelijk van de grootte van de groep en de CORONA regels. Voor meer informatie even mailen: mail@hermineke.nl


DE CURSUSDAGEN BEVRIJDINGSPASTORAAT VINDEN PLAATS OP WOENSDAG 3 MAART (VOL) en 17 MAART IN ZWIJNDRECHT  een nader te bepalen datum.  (GEORGANISEERD DOOR HET EVANGELISCH COLLEGE)

Bevrijdingspastoraat is binnen Christelijk Nederland een onderwerp dat verheerlijkt of verguisd wordt. Of mensen denken dat alles met gebondenheid te maken heeft of ze denken dat dat vergezocht en overdreven is.

Henriëtte van Nes (werkzaam bij Stichting EX IT) geeft dit onderwijs al een aantal jaren en zij krijgt in de reacties vaak terug dat ze op een goede manier balans brengt in de materie. Enerzijds de realiteit als feit laten staan en anderzijds met een Nederlandse nuchterheid deze realiteit benaderen. Theologische kennis in combinatie met veel ervaring is kenmerkend.

Bij Stichting EX IT is inmiddels al meer dan 10 jaar ervaring opgedaan met gebondenheid en het gebed om bevrijding en zij wil deze kennis doorgeven aan mensen die over dit thema meer willen weten.

Allereerst wordt aandacht besteed aan hoe de geestelijke wereld er uit ziet. Wat is het rijk van de duisternis? Hoe is het rijk van satan georganiseerd? En het besef dat het goed is om de vijand te kennen, maar dat we niet bang hoeven te zijn.

Daarnaast wordt er gefocussed op de rechtsgronden. Hoe komt het dat er gebondenheid is. Waardoor kan zoiets ontstaan. Welke rechtsgronden laat de Bijbel zien. En daarnaast, uiteraard, hoe halen we de macht van deze rechtsgronden weg.

Tot slot wordt de praktijk van het wegsturen besproken. Wanneer er geen rechtsgronden meer zijn, is er geen reden voor de tegenstander om te blijven, maar hoe gaat zoiets in de praktijk?

Er zijn veel illustraties vanuit de praktijk, enerzijds door verhalen, maar ook door beeldmateriaal. Met toestemming van betrokkene is er een aantal keer gefilmd. Op deze wijze wordt voor iedereen helder hoe bevrijding in zijn werk gaat/kan gaan.

In deze cursus(dag) wordt NIET gebeden om bevrijding. Daarvoor is het eventueel mogelijk om naar de praktijk van Stichting EX IT in Zwijndrecht te komen.


meer informatie is binnenkort te vinden op de site van het Evangelisch College.

Met ons pastoraal team hebben we drie avonden gevolgd over bevrijdingspastoraat . De avonden werden gegeven door Henriette ven Nes en Hermineke Vonk.  Wat voor mij belangrijk was, is de heldere uitleg over dit vaak beladen onderwerp. Onderbouwd met Bijbelteksten.  Veel mogen leren over de onderkenning, toepassing en aanpak van bevrijding. De nuchtere benadering en de rust die van hen uitgaat is geweldig om te mogen ervaren. Er is een goeie basis gelegd voor verdere ontwikkeling op dit “staartje van pastorale zorg” zoals ze het zelf noemen. Maar wel een venijnig staartje om goed beet te pakken. Hoop in de toekomst meer van jullie wijsheid en inzicht te mogen leren.  Tot Zijn eer.

Jan, Nieuw Lekkerland