Bij pastorale coaching past ook de zoektocht naar gebondenheid en vrijheid. Soms spelen er zaken vanuit de geestelijke wereld een rol waardoor er geen stappen vooruit gezet kunnen worden. Angsten? Leugens?

Ik heb hierin een nuchtere benadering. Dingen kunnen op het psychologische vlak liggen, het kan ook op het geestelijke vlak liggen. En zo vaak is het beiden. Dan is het goed om beiden ook te onderzoeken.

Naast dat ik hierin werkzaam ben in mijn eigen praktijk, geef ik er ook onderwijs over (bijvoorbeeld in kerken of aan pastorale teams).


Met ons pastoraal team hebben we drie avonden gevolgd over bevrijdingspastoraat . De avonden werden gegeven door Henriette ven Nes en Hermineke Vonk.  Wat voor mij belangrijk was, is de heldere uitleg over dit vaak beladen onderwerp. Onderbouwd met Bijbelteksten.  Veel mogen leren over de onderkenning, toepassing en aanpak van bevrijding. De nuchtere benadering en de rust die van hen uitgaat is geweldig om te mogen ervaren. Er is een goeie basis gelegd voor verdere ontwikkeling op dit “staartje van pastorale zorg” zoals ze het zelf noemen. Maar wel een venijnig staartje om goed beet te pakken. Hoop in de toekomst meer van jullie wijsheid en inzicht te mogen leren.  Tot Zijn eer.

Jan, Nieuw Lekkerland